Rootkit info

Rootkit info

Kans op infectie met een rootkit verkleinen

Installeer een degelijk antiviruspakket. Hoewel een rootkit op zichzelf geen malware is, kan het wel verspreid worden met behulp van bijvoorbeeld een internet-worm of trojaans paard. Het risico om een rootkit op te lopen kan daarom drastisch worden beperkt door een degelijk antivirus-programma op uw computer te (laten) installeren. Pas daarbij op voor nep-antivirus producten! Nep-antivirus, ook wel 'scareware' of 'fake-antivirus' genoemd, ziet eruit als een doorsnee legitiem antimalware product en wordt voornamelijk verspreid via advertenties op speciaal voor dit doel ontworpen professioneel ogende websites, maar ook via gehackte legitieme websites die de gebruiker doorsturen naar de kwaadaardige websites en via spammails (lees alles over gratis beveiliging tegen spam).

Tip: In onafhankelijke testen van o.a. AV-Comparatives.org komt Antivir Premium vaak beter uit de test dan antivirus van grote namen zoals Norton en McAfee. Antivir Premium is daarentegen gemiddeld 75% goedkoper en heeft een rootkit-scanner aan boord! Lees meer over Antivir Premium.

Hou in gedachten dat zelfs met een degelijke virusscanner er zich nog steeds een rootkit op uw computer kan vestigen, bijvoorbeeld indien u verouderde virusdefinities gebruikt. Hou bovendien in gedachten dat geen enkel antiviruspakket u voor alle rootkits en andere malware kan behoeden. Ga daarnaast nooit in op verdachte (Engelstalige) foutmeldingen of virusmeldingen die u krijgt als over het internet surft en scan alle gedownloade programma's en bestanden eerst met een recente versie van uw virusscanner voordat u ze verder gebruikt.

Lees hoe een rootkit kan worden gedetecteerd en verwijderd